Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Scala képes leírás - Milánó.tlap.hu
részletek »

Scala - Milánó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: milano.tlap.hu » Scala
Keresés
Találatok száma - 6 db
A milánói Scala megnyitása

A milánói Scala megnyitása

1778. augusztus 3-án megnyílt a Teatro alla Scala di Milano, azaz a híres milánói Scala. A Santa Maria alla Scala nevezetű templomot uralkodói utasításra lerombolták, és helyére 15 hónap alatt felhúzták az operaházat. A premierelőadáson Antonio Salieris egyik operáját mutatták be.

A világ leghíresebb operájának különös története

A világ leghíresebb operájának különös története

A fából épült Hercegi Színház - melynek zeneszerzôi között Gluck, Puccini, Sammartini, Bach, Scarlatti neve szerepelt - 1776. február 26-án, farsang utolsó éjszakáján porrá égett. Milánónak akkor már 130 ezer lakosa volt, s a város nem nélkülözhette hagyományos művészeti központját. A páholyok tulajdonosai, a milánói arisztokrácia képviselôi szorgalmazták a legélénkebben a színház újjászületését. 1776. július 15-én Mária Terézia osztrák császárnô aláírta a rendeletet, amely engedélyt adott az új színház felépítésére, és területet biztosított hozzá. Nagyobb, gazdagabb színházat akartak immár építeni az 1598-ban épült fa színháznál, amely a lángok martaléka lett. Méltót az európai nagyvárossá váló Milánóhoz, amely a viharosan váltakozó francia és spanyol uralom korszaka után a gazdasági és kulturális fellendülés virágkorát élte.

Benedek pápa a Milánói Scalában

Benedek pápa a Milánói Scalában

A pápalátogatás első eseményeként a Szentatya a Scala-ban, a város világhírű operaházában hangversenyen vesz részt, amelyen Beethoven IX. szimfóniáját adja elő az operaház zenekara, kórusa és szólistái. Beethoven IX., utolsó szimfóniáját, melyet a nagy német zeneszerző már teljesen süketen komponált, Daniel Barenboim argentin-izraeli származású karmester, a Scala jelenlegi igazgatója vezényli. Természetesen mindannyian megtisztelve érezzük magunkat a Szentatya látogatása miatt, amely csodálatos esemény az intézmény és Milánó számára a válság, és az ezzel járó nagy nehézségek idején - nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak az eseményt megelőzően a francia Stéphane Lissner, a Milánói Scala művészeti igazgatója. A műsorválasztás kapcsán elmondta, hogy tisztelegni kívántak a német klasszikus zenekultúra előtt, továbbá az Örömódával a Családok Világtalálkozóját kívánták gazdagítani.

Das Mailänder Opernhaus Teatro alla Scala

Das Mailänder Opernhaus Teatro alla Scala

Die berühmte Mailänder Scala, Bühnenziel einen jeden Opernsängers, wirkt von außen eher schlicht, drei Etagen mit einer Fassade im neoklassischen Stil. Erst im Inneren kommen die Schönheit und der typische Charakter des Theaters mit seinen einzelnen Logen zur Entfaltung.

Milánói Scala Szimfonikus Zenekara

Milánói Scala Szimfonikus Zenekara

A Teatro alla Scala 1778-as megnyitása óta a színház zenekara fontos szerepet játszott a város zenei életében. Az 1830-as évekre a milánói operaház nem csak Olaszország, hanem egész Európa legjobbjává nőtte ki magát. Számos opera premierjét (Verdi, Rossini) tartották itt. Ennek köszönhetően a zenekart prominens karmesterek dirigálták, magas művészi színvonalú előadásokat követelve meg. Az együttes 1872-ben, Franco Faccio vezetése alatt kezdett el önálló koncerteket adni.

Richard Wagner Lohengrin című operájával nyitják az új évadot

Richard Wagner Lohengrin című operájával nyitják az új évadot

2012. december 7. - Richard Wagner Lohengrin című operájával, Daniel Barenboim vezényletével nyílik meg a milánói Scala következő, 2012-2013-as évada. A világ egyik legrangosabb operaháza, a Teatro alla Scala (vagy La Scala) 1778. augusztus 3-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala néven Salieri L'Europa riconosciuta című darabjával. A dalszínház neve nem a hangjegyekre utal, hanem az egyik milánói uralkodó Visconti herceg feleségére, Regina della Scalára. Az operaház hírnevét a nagy olasz mesterek ősbemutatói alapozták meg. 1812-ben itt aratta első nagy diadalát Rossini, 1822-ben Donizetti hat operát írt a Scalának, 1829-ben Bellini A külföldi nő című operája aratott fergeteges sikert. 1839-ben mutatták be az első Verdi-darabot, az Oberto, Bonifacio grófját, majd számos további operáját.

Tuti menü