Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A milánói Dóm képes leírás - Milánó.tlap.hu
részletek »

A milánói Dóm - Milánó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: milano.tlap.hu » A milánói Dóm
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Dóm

A Dóm

A dóm már méretével és tömegével is lenyűgöző hatást tesz mindenkire. Nagyságára nézve Olaszország harmadik legnagyobb temploma, csak a római Szent Péter templom és a firenzei katedrális nagyobb nála. Azonban alig van a világon épület aminek megítélése ennyire vitatott lenne a művészek és esztéták között.

A milánói Dóm

A milánói Dóm

A milánói dóm (olaszul Duomo di Milano; lombard nyelven Domm de Milan) a város legnagyobb és leghíresebb egyházi építménye, az olasz gótika egyik mesterműve. A római Szent Péter-bazilika mögött Olaszország második legnagyobb temploma. Építését megelőzően már hosszú évszázadokon át ezen a helyen volt a város vallási központja. A rómaiak idején egy Minerva-templom állt itt, amelyről a korabeli feljegyzések részben Basilica estiva intramurana, részben pedig Ecclesia major néven írtak. Ugyanezen a helyen alapította meg 390-ben Szent Ambrus a Santa Maria Maggiore-bazilikát.

A milánói dóm - il duomo di Milano

A milánói dóm - il duomo di Milano

A milánói dóm vitathatatlanul a város központja, szimbóluma és hajtóereje. Évszázadok óta uralja, ellenőrzi és védi a milánóiak életét, akik a hihetetlen építmény árnyékában megtanulták hogy vegyék fel a város ritmusát. A római Szent Péter bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma. A Dóm téren (Piazza Duomo) található, a MM1 (piros metró) és a MM3 (sárga metró) 'Duomo' megállójánál. Végre reklámoktól mentesen csodálható meg, ugyanis 2009-ben efejeződött a hat éven át tartó felújítása, mely 20 millió euróba került. A dóm az olasz gótika mesterműve, de keveredik benne a barokk és a reneszánsz is. Építése 1386-ban kezdődött Gian Galeazzo Visconti herceg utasítására, a lebontott Santa Maria Maggiore bazilika helyén, és 6 évszázadon át tartott. Az építési munkálatokban részt vett Leonardo da Vinci is. 1418-ban V. Márton pápa, 1572-ben pedig Borromeo Károly szentelte fel. A dóm 1935-ben és 1943-ban a bombázások után restaurálásra szorult: felújították a padlót, és kicserélték a megrongálódott szobrokat és más dekoratív elemeket. A 153 m hosszú, 93 méter széles és 108 m magas katedrális teljes egészében márványból készült, és 3400 szobrának köszönhetően a gótika jeles szimbóluma.

A Milánói Dóm látványtitkai

A Milánói Dóm látványtitkai

Már nem emlékszem pontosan, miként akadtunk össze az Interneten Clara Salinával. Feltehetően valamilyen jazz-ügyben, hiszen akkoriban, 2000 táján koncertfotós és szervező volt Milánóban. Ő volt az, aki segített nekem interjút készíteni egyik nagy olasz rock-ideálommal, Maurizio Vandellivel, az Equipe 84 alapítójával. A levelezések során egy rendkívüli ember és egy érzékeny alkotó tárult elém, és bár Clarával még soha nem találkoztunk személyesen, mégis úgy érzem, nagyon közeli barátok vagyunk. A következő hetekben szeretném bemutatni az ő fotóművészetét a Tuttoitalia látogatóinak. .

Örökbe fogadhatók a milánói dóm tornyai

Örökbe fogadhatók a milánói dóm tornyai

Olaszok és külföldiek, magánszemélyek és intézmények egyaránt jelentkezhetnek a világhírű dóm tetőszerkezetét díszítő százharmincöt kisebb-nagyobb torony örökbe fogadására. A Fogadj örökbe egy tornyot! Jótékonysági kezdeményezés keretében legkevesebb egy eurót, legfeljebb százezer eurót lehet felajánlani az épület tetejének restaurálására. A százezer eurót adományozók ajándékot is kapnak, nevüket a torony talpazatára vésik.

Tuti menü