Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Milánó linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Milánó képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: milano.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
A Dóm

A Dóm

A dóm már méretével és tömegével is lenyűgöző hatást tesz mindenkire. Nagyságára nézve Olaszország harmadik legnagyobb temploma, csak a római Szent Péter templom és a firenzei katedrális nagyobb nála. Azonban alig van a világon épület aminek megítélése ennyire vitatott lenne a művészek és esztéták között.

A metrótól a Dóm tornyáig, a római kortól napjainkig

A metrótól a Dóm tornyáig, a római kortól napjainkig

A milánói metróból 140 méter hosszú, spirális emelkedő vezet egészen az égig, de legalábbis a város főterén álló Duomo tornyainak a magasságába. Milánó új, szenzációs múzeumépületébe könnyű bejutni, a város bármelyik pontjáról is érkezzen is ide a látogató, a Piazza del Duomo, illetve a via Marconi felől nyíló földszinti bejárat mellett ugyanis a tér alatti metróállomás is közvetlen kapcsolatban van a 2010. december 6-án megnyitott múzeummal (milyen érdekes is lehetne elgondolkodni ezen a praktikus és kézenfekvő megoldáson a Szépművészeti Múzeum budapesti barátainak!), s mivel a múzeum ablakaiból kiváló kilátás nyílik a Dómra, az előtte lévő térre és az azt körülvevő épületekre, alighanem azok közül is sokan felkeresik majd a Museo del Novecentót, akik nem kifejezetten a 20. század olasz és nemzetközi művészetét, de általában a szépet keresik.

A milánói Dóm

A milánói Dóm

A milánói dóm (olaszul Duomo di Milano; lombard nyelven Domm de Milan) a város legnagyobb és leghíresebb egyházi építménye, az olasz gótika egyik mesterműve. A római Szent Péter-bazilika mögött Olaszország második legnagyobb temploma. Építését megelőzően már hosszú évszázadokon át ezen a helyen volt a város vallási központja. A rómaiak idején egy Minerva-templom állt itt, amelyről a korabeli feljegyzések részben Basilica estiva intramurana, részben pedig Ecclesia major néven írtak. Ugyanezen a helyen alapította meg 390-ben Szent Ambrus a Santa Maria Maggiore-bazilikát.

A milánói dóm - il duomo di Milano

A milánói dóm - il duomo di Milano

A milánói dóm vitathatatlanul a város központja, szimbóluma és hajtóereje. Évszázadok óta uralja, ellenőrzi és védi a milánóiak életét, akik a hihetetlen építmény árnyékában megtanulták hogy vegyék fel a város ritmusát. A római Szent Péter bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma. A Dóm téren (Piazza Duomo) található, a MM1 (piros metró) és a MM3 (sárga metró) 'Duomo' megállójánál. Végre reklámoktól mentesen csodálható meg, ugyanis 2009-ben efejeződött a hat éven át tartó felújítása, mely 20 millió euróba került. A dóm az olasz gótika mesterműve, de keveredik benne a barokk és a reneszánsz is. Építése 1386-ban kezdődött Gian Galeazzo Visconti herceg utasítására, a lebontott Santa Maria Maggiore bazilika helyén, és 6 évszázadon át tartott. Az építési munkálatokban részt vett Leonardo da Vinci is. 1418-ban V. Márton pápa, 1572-ben pedig Borromeo Károly szentelte fel. A dóm 1935-ben és 1943-ban a bombázások után restaurálásra szorult: felújították a padlót, és kicserélték a megrongálódott szobrokat és más dekoratív elemeket. A 153 m hosszú, 93 méter széles és 108 m magas katedrális teljes egészében márványból készült, és 3400 szobrának köszönhetően a gótika jeles szimbóluma.

A Milánói Dóm látványtitkai

A Milánói Dóm látványtitkai

Már nem emlékszem pontosan, miként akadtunk össze az Interneten Clara Salinával. Feltehetően valamilyen jazz-ügyben, hiszen akkoriban, 2000 táján koncertfotós és szervező volt Milánóban. Ő volt az, aki segített nekem interjút készíteni egyik nagy olasz rock-ideálommal, Maurizio Vandellivel, az Equipe 84 alapítójával. A levelezések során egy rendkívüli ember és egy érzékeny alkotó tárult elém, és bár Clarával még soha nem találkoztunk személyesen, mégis úgy érzem, nagyon közeli barátok vagyunk. A következő hetekben szeretném bemutatni az ő fotóművészetét a Tuttoitalia látogatóinak. .

A milánói Scala megnyitása

A milánói Scala megnyitása

1778. augusztus 3-án megnyílt a Teatro alla Scala di Milano, azaz a híres milánói Scala. A Santa Maria alla Scala nevezetű templomot uralkodói utasításra lerombolták, és helyére 15 hónap alatt felhúzták az operaházat. A premierelőadáson Antonio Salieris egyik operáját mutatták be.

A milánói villamosok

A milánói villamosok

A már említett Riviéra-túra kapcsán álltunk meg Milanóban, sajnos csak pár órára. Azt internetes oldalakról eddig is tudtam, hogy nekem való helyről van szó, de még engem is meglepett, hogy mennyire tetszett! (És nem csak a villamosok!) A képen a híres milánói Scala és a szintén híres Peter Witt villamoskocsi (a tervezőről lett elnevezve) látható, a nem annyira híres FIAT gnómautó társaságában. A tuja egy Európába szakadt amerikai modell: annak idején Cleveland-ben tervezték, majd az USA számos városában használták. Milánó a huszas években szorult meg annyira villamosilag, hogy a típus megvásárlása mellett döntött. A kocsik 1928-ban (!) jelentek meg a város utcáin, és azóta is üzemelnek.

A világ leghíresebb operájának különös története

A világ leghíresebb operájának különös története

A fából épült Hercegi Színház - melynek zeneszerzôi között Gluck, Puccini, Sammartini, Bach, Scarlatti neve szerepelt - 1776. február 26-án, farsang utolsó éjszakáján porrá égett. Milánónak akkor már 130 ezer lakosa volt, s a város nem nélkülözhette hagyományos művészeti központját. A páholyok tulajdonosai, a milánói arisztokrácia képviselôi szorgalmazták a legélénkebben a színház újjászületését. 1776. július 15-én Mária Terézia osztrák császárnô aláírta a rendeletet, amely engedélyt adott az új színház felépítésére, és területet biztosított hozzá. Nagyobb, gazdagabb színházat akartak immár építeni az 1598-ban épült fa színháznál, amely a lángok martaléka lett. Méltót az európai nagyvárossá váló Milánóhoz, amely a viharosan váltakozó francia és spanyol uralom korszaka után a gazdasági és kulturális fellendülés virágkorát élte.

About Milan

About Milan

Milan, the capital of Lombardy, has a population of 1.3 million people. It is the biggest industrial city of Italy with many different industrial sectors. It is a magnetic point for designers, artists, photographers and models. Milan has an ancient city centre with high and interesting buildings and palazzos, which is why so many people from all over the world want to see the city of glamour.

Hirdetés
AC Milan Club Budapest

AC Milan Club Budapest

Már az oldal indulásakor, 1999-ben az volt az egyik fő cél, hogy segítsük a magyar Milan drukkerek egymásra találását. Mára kialakult egy nagyon jó közösség; egyre gyakrabban jövünk össze, hogy a rangadókat együtt izguljuk végig, sőt már Milánóban is voltunk közösen. Ezen felül szorgalmasan edzünk, hogy a szurkolói focitornákon sikerrel vegyük fel a küzdelmet a rivális csapatok magyar szurkolói ellen. A napi kapcsolattartás legfőbb eszköze a fórum, itt az olasz focitól kezdve viccekig mindenről olvashatsz. Bár a hosszú évek során mind tartalmilag, mind formailag az egyik legigényesebb magyar focioldallá nőttük ki magunkat, mindig van hova fejlődni... Kérlek tartsatsátok szem előtt, hogy mi saját szabadidőnk és pénztárcánk terhére készítjük ezt az oldalt. Az oldal készítői a napi többszöri frissítés mellett a fórum közösségét is felügyelniük kell. A sok száz óra befektetett munkáért jól esnek az elismerő szavak, de a jogos kritikákat is meghalljuk!

AC Milan hivatalos oldal

AC Milan hivatalos oldal

Az AC Milan fotbalcsapat hivatalos weboldala. Ezen az oldalon mindent megtudhat az AC Milan focicsapatáról. Részletes információk a csapatról és a játékosokról. Az AC Milan története és aktualitásai. Meccsek és eredmények.

AC Milan tudósítás

AC Milan tudósítás

Adriano Galliani, a Milan vezérigazgatója tegnap a Stadio Artemio Franchi stadionban nézte végig, ahogy a Milan 2-1 arányban legyőzte a Fiorentinát, ám az utolsó percekben született játékvezetői tévedés (Rosetti nem adott meg egy tizenegyest Montolivónak, pedig szabálytalanság történt) hatására a felbőszült firenzei szurkolók a nézőtéren megpróbáltak nekiesni Gallianinak. A klub elnöke a biztonsági emberei gyűrűjében hagyta el a stadiont,sértetlenül.

Arco della Pace - Béke-kapu

Arco della Pace - Béke-kapu

diadalívet Luigi Cagnola tervezte, a lombardiai klasszicizmus jegyében. 1807-ben kezdték el építeni Napóleon fényes győzelmeinek emlékére. A római diadalívekhez hasonlatos emlékmű építése azonban félbeszakadt és csak I. Ferenc osztrák császár kezdeményezésére folytatták 1815-ben. Ekkor már nem Napóleon, hanem az 1815-ös bécsi békeszerződés emlékére, melyben Lombardia, így Milánó is a Habsburg Birodalom része lett ismét. A kapu építését Cagnola folytatta, halála után pedig Francesco Londonio és Francesco Peverelli.

Arona, a Lago Maggiore gyöngyszeme

Arona, a Lago Maggiore gyöngyszeme

Ahogy tapasztaltam, Piemonte és a Lago Maggiore környéke nem túl ismert úti cél a magyar utazók számára, pedig rengeteg gyönyörű hely van a környéken. Én is véletlenül kerültem oda, a tó nyugati partját jártam be, Arona városára szánva a legtöbb időt. Délről északra haladva a tó nyugati partja mentél az első nagyobb város Arona, amely a környék egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A név a monte sull'acqua (hegyek a vízen) kifejezésből származhat, ami tökéletesen leírja a helység földrajzi elhelyezkedését: vannak itt hegyek és tó is. Kihasználva ezeket az adottságokat, a helyiek körében népszerű sport a hegymászás, illetve itt rendezik meg évente a tóátúszást is.

Autóbérlés - Milánó

Autóbérlés - Milánó

Autóbérlés Milánó autó kölcsönzés helyszínein. Autókölcsönzés Milánóban repülőtéren, belvárosban rejtette költségek nélkül. Ingyenes lemondás és módosítás. Internetes foglalás gyorsan, könnyen és egyszerűen az otthonából. Árgarancia: Autóbérlés Milánó garantáltan legjobb árakon. Magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat segít az autókölcsönzés során felmerülő kérdésekben, foglalásban. Árgarancia szolgáltatás. Magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat segít az autókölcsönzés során felmerülő kérdésekben, foglalásban.

Autóbérlés Milánóban

Autóbérlés Milánóban

A divat fővárosa, kultúra és a művészet fellegvára. A vásárlás kedvelői a Montenapoleone, a Vittorio Emanuele és Manzoni utca Giorgio Armani, Prada, Gucci, Versace; exkluzív üzleteinek választékában dúskálhatnak. A milánói Dóm, a Scala, a Castello Sforzesco Leonardo da Vinci remekművével a művészet szerelmeseit várják. Milánóból elutazhatunk a Lago Maggioréhez, a híres olasz tavat hegyek, gyönyörű villák, várak és parti sétányok övezik. Lombardia történelmi városa, Pavia is csak 40 km-re fekszik Milánótól, a Cerosa di Pavia-kolostor szintén kihagyhatatlan látnivaló, Olaszország legszebb műemlékegyüttesei közé tartozik.

Autókölcsönzés - Milánó

Autókölcsönzés - Milánó

Autókölcsönzés Milánó autóbérlés helyszínein, repülőtéren, pályaudvaron és belvárosban. Világmárka autókölcsönzők Milánóban számos autókölcsönzési ponton. Foglalja le bérautóját olaszországi, milánói utazásához most online az interneten keresztül, válasszon autókölcsönző partnereink ajánlataiból. Kérdés esetén magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat segít a foglalásban. Árgarancia szolgáltatás Milánó autókölcsönzés esetén. Online autókölcsönzés garantáltan legjobb árakon, tekintse meg autókölcsönző partnereink ajánlatait egy helyen.

Tuti menü