Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Leonardo Milánóban képes leírás - Milánó.tlap.hu
részletek »

Leonardo Milánóban - Milánó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: milano.tlap.hu » Leonardo Milánóban
Keresés
Találatok száma - 4 db
Az utolsó vacsora

Az utolsó vacsora

Leonardo képén azt láthatjuk, amikor Jézus kijelenti: 'egy közületek el fog árulni!' A tanítványok hármas csoportokba tömörülnek, és megijednek a döbbenetes szavaktól. Vannak, akik hátrahőkölve tiltakoznak. Mások egymást kérdezik. Megint mások érdeklődnek Krisztustól, hogy kire gondol. Júdás a Mester jobb keze felől tartózkodik, tőle eltávolodva. Megretten az elhangzott szavaktól, és attól, hogy Jézus a szívébe lát. Az alakok heves mozdulatokkal reagálnak.

Leonardo da Vinci: Utolsó vacsora

Leonardo da Vinci: Utolsó vacsora

Az Utolsó vacsorát már a kortársak is abszolút mesterműként emlegették. Leonardónak a freskótechnikával folytatott kísérletei azt eredményezték, hogy a kép - nem sokkal befejezése után - kezdett lepattogzani a falról; ez azonban vélhetőleg még jobban fokozta azt a bámulatos hatást, ami ebből az alkotásból sugárzott. A kép újításai jellemzőek azokra a változásokra, amelyek 1500 körül stiláris tekintetben, de a művészetfelfogás egészét illetően is felléptek. Abban az eljárásban, ahogyan Leonardo a centrális perspektíva segítségével illuzionisztikusan kitágítja a refektórium terét, a XV. század valamennyi újítása benne foglaltatik. Az Utolsó vacsora témájának korábbi értelmezései túlnyomó részben a horizontális vonalakat hangsúlyozták, s a jelenetet egy fal előtt rendezték el. Leonardo ezzel szemben a térbeli dimenziót hangsúlyozza, aminek révén kiemeli Jézus alakját. Az ő középponti elhelyezkedését az apostolok csoportosítása bal és jobb keze felúl, valamint felé forduló mozdulatuk szintén kidomborítja. Ezt az odafordulást a megjelenített pillanat motiválja: Jézus közli tanítványaival, hogy egyikőjük el fogja árulni őt. A korábbi interpretációk mindig az eucharisztia jelenetét ábrázolták.

Újabb zseniális alkotásokra derült fény Leonardótól

Újabb zseniális alkotásokra derült fény Leonardótól

Újabb dokumentumok kerültek elő, amelyek tovább erősítik, hogy Leonardo da Vinci kimagasló tehetség volt az alkotás számos területén. A művészettörténet előtt jól ismert az 1482-1500 közötti korszaka, amikor Milánóban élt és a Sforzák szolgálatában állt. Az 1508 és 1513 közötti évekről azonban hézagosak az ismeretek. A reneszánsz zseni a francia kormányzók és rajtuk keresztül XII. Lajos királytól kapott megbízatásokat.

Utolsó vacsora

Utolsó vacsora

Leonardo da Vinci 1452. április 15-én született az észak-itáliai Vinci községben, Empoli közelében. Apja Ser Piero di Antonio da Vinci, egy felső-középosztálybeli földbirtokos család leszármazottja. A család a XIII. század elején költözött a Firenzétől 30 kilométerre fekvő kisvárosba. Anyja Caterina, egy törvénytelen születésű parasztlány. Közös gyermekük, Leonardo is törvénytelen gyerek. Leonardo születéséről nagyapja beszámolója maradt fenn: 1452: unokám született Ser Piero fiam jóvoltából április 15.-én, szombaton hajnali három órakor. A Leonardo nevet kapta. Piero di Bartolomeo da Vinci lelkész keresztelte meg.. Még ugyanebben az évben apja megnősült, felesége egy jómódú család leánya, Albiera di Giovanni Amadori.

Tuti menü